Personakt

Frantz Anthon Zinnwald (Singvel)

Vognmand i Slagelse.

Født:omkring 1720. [1]
Død:06.1768 Skt.Mikkels Sogn, Slagelse. [1]Ifølge Anna Nordsberg:
"(Skt.Mikkels opslag 240): "Frantz Anthoni Sinqvel Vognmand blev begravet paa Skt. Michels Kirkegaard i det 4de Qvarteer den 28 Juny, 48 Aar gl.". Så han må være født omkring 1720."

Ifølge Anna Nordsberg:
"Det undrer mig imidlertid, at jeg ikke kan finde et skifte, hverken efter Karen Jespersdatter eller efter Franz Anthon. Skifteprotokoller kan give mange gode oplysninger, så jeg ville rigtig gerne have fingre i den. Da Franz Anthon dør, er der jo små umyndige børn, så der må vel være foretaget skifte, bla for at tildele dem værger mv. Jeg er ellers forholdsvis rutineret med hensyn til brugen af skifteprotokoller, men her har jeg bare ikke kunnet finde noget. De burde findes under Slagelse Byfoged. Men der er dog måske den mulighed, fordi Franz Anthon Zinnwald var tidligere militærmand, at det er foregået i militærets regi. Militærarkiver har jeg desværre kun meget lidt kendskab til. Så jeg ved ikke præcis hvor jeg skal søge.

Hermed er jeg endelig nået helt frem (eller tilbage!) til mine spekulationer om en relation mellem rytter-/vognmandsfamilien Zinnwald og snedkerfamilien Zeftsing i Slagelse. Jeg tror, at de har haft et nært forhold på en eller anden måde. Spørgsmålet er bare hvilken. Måske havde de en familiær forbindelse nogle led længere ude i slægten. Måske var de bare rigtig gode naboer. Begge familier boede i Bredegade. Jeg ved ikke præcis hvor i gaden Zinnwalds boede, men Zeftsings hus lå lige nedenfor Skt.Peders Kirke, på hjørnet af Herrestrædet. Franz Anthon Zinnwald kan have udlånt heste eller kørt materialer for snedker Zeftsing, eller Morten kan have snedkereret vogne for Zinnwald. Børnene var nogenlunde jævnaldrende - Morten Zeftsing havde som nævnt "kun" døtre, fødte 1767-77, de kan have været veninder med Maren Anthonsdatter, eller Maren kan have været barnepige for den yngste (Juliane Marie, min tip2oldemor).

De to familier har dog ikke optrådt som faddere ved dåben af hinandens børn; det plejer ellers at være et sikkert tegn på en nær relation. Men der er så også lige det forhold, at de to mænd ifølge arkivalierne kun levede i byen begge to på samme tid i max et par år. Morten Zeftsing kom nemlig angiveligt først til Slagelse i 1766-67 (viet i Sorø foråret 1766, og borgerskab i Slagelse efteråret 1767), og Franz Anthon Zinnwald døde som nævnt i sommeren 1768.

En teori kunne så være, at Morten Zeftsing blev indsat som formynder for Franz Anthon Zinnwalds umyndige børn. Det vil i så fald stå i det dumme skifte, som jeg ikke kan finde. Familien Zeftsing kan også bare have hjulpet enken og børnene økonomisk og/eller praktisk. Mange år senere kan Christian Anthonsen så have ønsket at anerkende "den flinke snedkerfamilie fra sin barndomsby", som støttede hans familie efter at han mistede sin far, og er derfor som voksen møller i Holbæk begyndt at kalde sig selv og sine børn for Zøfding. Måske har han ikke længere præcist kunnet huske sin fars efternavn/tilnavn Zinnwald, eller han kan have fundet det vanskeligt at udtale/skrive. Eller har han syntes, at det var synd at snedkerens flotte efternavn ikke blev ført videre, når der kun var døtre (det gjorde det nu alligevel, for min tip2oldemor trak det frem igen, da hun døbte min tipoldefar, den senere urmager Martin Zeftsing Høyelse Møller). Måske syntes han bare at Zeftsing lød enormt pænt. Mange gæt.

Også Morten Zeftsing døde ung, kun 41 år gammel, i 1780. Jeg kender desværre ikke dødsårsagen. Måske var han alvorligt syg, eller døde ved en ulykke, som kan have gjort så dybt indtryk på den da 13-årige Christian Anthonsen, at han senere har villet sende en anerkende hilsen gennem navnet. Det var jo generelt almindeligt dengang at udtrykke ære via tilnavne; i mit slægtstræ har jeg mange lignende eksempler, med påvirkning som går både ud og ind i slægten.

Efter Morten Zeftsings død, tilbragte enken, min tip3oldemor Dorthe Jensdatter, sine sidste år boende i Slagelse Kloster, ligesom Karen Jespersdatter, som det var almindeligt for enker efter borgerstandens mænd som håndværkere, bryggere og vognmænd. Jeg ved fra klostrets mappe på Rigsarkivet, at Dorthe Jensdatter flyttede ind på klostret i 1807. Og hun døde i august 1819. Desværre gennemgik jeg mappen for flere år siden, dvs før jeg havde opsnuset forbindelsen til Zinnwald-familien, men der må jo findes nogle optegnelser i klosterprotokollerne om Karen Jespersdatter også. Ofte blev det fx noteret når beboerne fik besøg eller modtog gaver fra familien - og i så fald ville det jo være interessant hvis Christian har været en tur forbi hos sin gamle mor, for hvilket efternavn er der i så fald blevet skrevet på ham?

Mange gætterier på en forbindelse, altså, og umiddelbart kan jeg slet ikke se hvordan vi nogensinde skal finde ud af, hvordan det hænger sammen. Men på nuværende tidspunkt må jeg konkludere, at jeg føler mig overbevist om at der er en relation mellem de to familier. Den er dog ikke nødvendigvis slægtsmæssig, og hvis den er, så må det være endnu flere led ude i slægten, hvor det begynder at blive sparsomt med bevarede arkivalier.

Som nævnt synes jeg, at meget tyder på, at Franz Anthon Zinnwald var født udenfor Danmark, omkring år 1720, måske i eller tæt ved byen Zinnwald i Sydtyskland.

Om Morten Zeftsing ved jeg, at han var født 1739 i Svendborg. Hans forældre var skrædder Niels Pedersen og hustru Christiana Mortensdatter, som igen var datter af rebslager Morten Christensen. Ganske danske navne altså, og hverken ved Mortens dåb eller konfirmation i Svendborg, er der signaler om, at han som voksen skulle begynde at kalde sig for Zeftsing (sådan stavede han det selv; jeg har hans signatur fra en slagelse-protokol, og der ser det ud som om det er noget han har heddet længe, idet hånden virker sikker og skriften har kunstfærdige dekorationskrøller).

Jeg aner ganske enkelt ikke, hvor han fik navnet Zeftsing fra. Og jeg aner heller ikke, hvor han befandt sig i de ti år mellem sin konfirmation 1755 i Svendborg og sin vielse 1766 i Sorø - ud over at han ifølge Slagelses borgerskabsprotokol er blevet udlært snedker hos Corfiz Hansen i Svendborg (som døde 1757). Måske har han allerede haft sin gang i Slagelse før han etablerede sig som selvstændig snedkermester, og har måske mødt den næsten 20 år ældre og "internationalt orienterede" Franz Anthon Zinnwald, og på en eller anden måde fået inspiration til navnet gennem ham.

Eller måske har han været ude at rejse. Det var jo ganske almindeligt at håndværkere tog et tilnavn der var lidt mere specielt end deres fødenavn - datidens branding - og det var ligeledes almindeligt, at de drog på valsen et par år i udlandet. Så jeg har en idé om, at han var en tur sydpå, og kan have fundet på navnet der. Der ligger fx en by i Schweiz, ca 20 km syd for Bern, som hedder Seftigen, og tidligere også har været stavet Seftingen. Det er godt nok temmelig langt fra Danmark, men man ved jo aldrig. En anden mulighed kunne være Saeftinghe ved Schelde-floden i det sydlige Holland; der lå en stor og velstående by, som blev ødelagt under en katastrofal oversvømmelse i slutningen af 1500-tallet, men i de følgende århundreder, dvs i snedker-Mortens levetid, blev den omtalt i hele Europa som en mytologisk by næsten på linje med det sunkne rige Atlantis - det virker da oplagt at en ung dansk snedkersvend i en tid med levende historiefortælling kunne være fascineret af en sådan historie - i dag er der et stort naturreservat på stedet, kaldet "Verdronken Land van Saeftinghe".
 

Ægteskab med Zidsel Pedersdatter (1725? - 1763)

Vielse:08.12.1751 Skt.Mikkels Kirke, Slagelse. [1]"Den 6. Nov. blev trolovede Frands Anton Zindvedel, Rytter ved Oberst Leutnant Bardenfleths Compagnie, med Pigen Zidsel (Berns/)Pedersdatter hos Birkedommer Dinesen".

Anna Nordsberg:
Jeg kan ikke tyde forloverne, ud over at det er en Rytter og en Corporal (Sehested?), og så muligvis noget med "hos Hochlandt Bager" til sidst.

Anna Nordsberg:
"Jeg har kunnet finde fire børn af parret, døbte i årene 1752-58 i Skt.Peders Kirke: Anna Elisabeth (opslag 61), Anna Elisabeth igen (opslag 63), Frants (opslag 66) og Karen (opslag 71). Faderens navn skrives henholdsvis Zinvel, Zinwel og Zinval. Til fornavn hedder han først Frands Anthon, og dernæst blot Anthon. Erhvervsmæssigt betegnes han som Rytter. Fornavnet lyder jo unægtelig tysk, så det virker meget oplagt, at han er kommet til Slagelse, som jo var garnisonsby, som militærmand sydfra - et gæt kunne jo være, at han kom fra byen Zinnwald i det sydøstlige tyskland, lige ved grænsen til Tjekkiet."
 

Ægteskab med Karen Jespersdatter (1739 - 1809)

Vielse:05.1764 Skt. Peders Kirke, Slagelse. [1]"Frantz Anthon Zinneveld, tiennende Major Adeler i Callundborg, og Karen Jespersdatter paa Bredegade"
Forlovere: Christian Nielsen og Niels David Hansen.
 

Børn:
Maren Antonidatter (1765? - )
Christian Anthonsen (Zøfding) (1767? - 1804)

Kilder

[1]Anna Nordsberg